Vad är internet?

5884513084_bbef59e51d_mSkriv en kommentar med länkar till några sidor som berättar om internets historia, några länkar till sidor som berättar om vem som styr internet.

Försök också att med egna ord berätta om internet och om det jag har nämnt och skrivit upp på tavlan.

När ni gjort detta ska ni läsa sidan  139-142 och hitta länkar och beskriva även detta i en ny kommentar här nedan.

Som en tredje och sista kommentar ska ni skriva om olika möjligheter till webhosting (webhotell) och hur man får tag på domännamn.

Jag visade exempel på one.com och joker.com

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

17 Responses to Vad är internet?

 1. Adde says:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internet
  http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/vad-ar-internet

  http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/vilka-styr-internet
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia

  Internet är som ett jättestort spindelnät. ett nät av datorer kopplade emellan. Man äger en liten del av internet finns ingen huvudägeare man för köpa bandbredd. internet society bestämmer regler

 2. Pontus Varnvik says:

  Internet är ett jättestort “spindelnät”
  Ingen/Alla bestämmer över internet. Man äger olika mycket bandbredd beroende på hur mycket pengar man vill lägga på det. Sen finns det organisationer som ISOC. Dessa organisationer bestämmer regler för internet. IIS bestämmer om svenska IP-adresser.
  http://www.attractit.se/fran-arpanet-till-dagens-internet-a12.html
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia

 3. SImon Gustafsson says:

  https://www.iis.se/lar-dig-mer/styrningen-av-internet/tre-universum/

  https://www.iis.se/docs/Styrningen-av-Internet_webb.pdf

  Hur internet är indelad i 3 delar

  först delen är Isoc som grundades när internet var nytt. och dem bestämmer inte utan kommer mer med förslag som oftast/alltids följs

  Andra delen är ICANN som håller koll och koordinerar främst IP adresser

  tredje delan är FN-Systemet som då vill göra utvecklings länderna mer intresserade, öka tilliten och säkerheten plus att dem också vill göra IT Grönare

 4. Internet kan man likna vid ett jätte stort spindelnät!
  Ingen bestämmer över Internet men ändå så bestämmer alla över det! kan tyckas knasigt! men så är det. Man köper alltså en del av Internatet och det är i form av MB, vissa kanske har 10 MB/S medan andra kanske har 100 MB/S
  Föregångaren till Internet, ARPANET, skapades av USA:s militära forskningsanstalt Advanced Research Projects Agency, ARPA år 1969.
  Telekomgiganten AT&T ägde ledningarna som band ihop datorer i ARPANET. Den 29 oktober 1969 ledde Leonard Kleinrock ett forskarlag som lyckades få en UCLA-dator att kommunicera med en dator på ett annat forskningsinstitut. Det första meddelandet som skickades iväg var kommandot “LOG”, som skulle användas för att logga in på en annan dator. Mottagardatorn kraschade emellertid efter att den tagit emot O:et. Det första meddelandet som sändes blev därför LO

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia
  http://www.netifiera.se/
  http://www.rejas.se/fritis/datorkommunikation/chap_internet.html

  Vem står internet?
  http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/vilka-styr-internet
  http://www.lysator.liu.se/~robin/docs/dts_rapport.html (Scrolla längre ner på sidan)

  • Hur fungerar domännamn!
   Precis som alla hushåll i Sverige så har varje sida på Internet sin unika adress, det så kallade domännamnet. Det är detta namn som anges i webbläsaren när man vill besöka en viss sida, exempelvis http://www.google.se.
   Varje domän är egentligen en dator som finns någonstans på Internet. Denna dator är tilldelat ett visst nummer, ett så kallat IP-nummer eller IP-adress, vilket är helt unikt för varje dator. IP står för Internet Protocol och är en lång rad siffror uppdelade i olika adressblock åtskilda med punkter. Exempel på en IP-adress är 64.233.183.104.
   DNS
   Denna översättning mellan IP-adress och domännamn hanteras av DNS, Domain Name System, ett system som uppfanns i början av 80-talet med syfte att förenkla adresshanteringen av flera datorer i ett nätverk. Varje sifferblock pekar på en server på Internet, som har flera servrar under sig. Varje sådan server har i sin tur ett nätverk av servrar som i sin tur har ett nätverk av servrar osv. Detta bildar en lags hierarki och infrastruktur på Internet.

   När du anger ett domännamn i webbläsaren omvandlas adressen till ett IP-nummer. Det görs en förfrågan i DNS-systemet om det angivna IP-numret finns i det system där din dator befinner sig. Finns det inte där, skickas en förfrågan istället uppåt i hierarkin tills rätt server hittas. Denna server skickar sedan vidare förfrågan nedåt till en annan server under sig i hierarkin, som i sin tur delegerar nedåt, tills rätt IP-adress hittas och rätt hemsida visas.

   Källor
   Boken 137-138
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Dom%C3%A4nnamn
   http://www.whr.se/blog/webbhotell/hur-fungerar-en-doman
   http://www.binero.se/support/guider/domannamn/dns-hur-det-fungerar-och-hur-du-hanterar-det

 5. tufte10a04 says:

  iss.se
  I
  Sv.wikipedia.org/wiki/internet
  Internet gör det möjligt att kunna komma åt information från andra datorer men också från en server. ISOC är en ideel grupp som “skapar” lagar för Internet användning. Internet fungerar till alla datorer i världen, oavsett märke, modell. Iss.se ger ut/säljer domännamn
  ex. (www.seb.se)

 6. Tuftepontus says:

  Internets historia
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia
  http://www.netifiera.se/
  http://www.leksen.se/inhist.html

  Vem styr internet
  http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/vilka-styr-internet
  http://www.lysator.liu.se/~robin/docs/dts_rapport.html

  Internet är ett globalt nätverk där datorer och andra prylar som t.ex. smartphones kan koppla upp sig till. Internet består av miljontals underordnade nätverk. Alla de mindre nätverken kopplas upp till internets stamnät som drivs av många olika företag, myndigheter, universitet m.m.

  Från början så skulle internet användas av den amerikanska armén för att dom ville ha ett kommunikationssystem som inte hade något centrum.

 7. blqqr says:

  Internet är som ett jättestort spindelnät. ett nät av datorer kopplade emellan. Man äger en liten del av internet finns ingen huvudägeare.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internet
  http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/vad-ar-internet
  det förklarar vad internet är

 8. Filip Do says:

  Internets syfte från börja var att användas som ett verktyg för att kommunicera inom militären.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Internet

  Internet är ett nätverk som man har byggt för att öppna en kommunikation mellan två stationer. I dag så har internet växt så mycket så nu består internet av flera miljontals kommunikations linjer att det har blivit som ett jätte spendelnät.

  Därför måste det finnas gränser på vad man får göra på internet. Hot i form av virusattacker, illegala intrång genom crackningsattacker, är väldigt vanligt med hur stort internet är. Detta bekämpas från flera vinklar genom att sätta upp lagar och regler, säkerhets återgärder (kryptering bl.a.) men framförallt nya standarder.

  Man kan sätta lagar och regler för att motverka olika sorters illegal handlaingar men för att helt kunna göra sig av med illegalahandlingar över internet, så måste man ha standarder som endast står för lagligahandlingar och som kan visas vara bättre än alla andra standarder, och på så sätt få användare att hålla sig till lagligastandarder.

  Det finns ingen som hade gjort illegalahandlingar om det alltid fanns lagligaalternativ som skulle ge samma resultat.

 9. Simon Gustafsson says:

  varje sida på Internet sin unika adress, det så kallade domännamnet. Det är detta namn som anges i webbläsaren när man vill besöka en viss sida http:/Facebook.se

  Varje domän är en dator någon stans på internet, denna datorn tilldelat ett viss IP Nummer.

  DNS: denna översättning mellan IP-Adress och domännamn hanteras av DSN:

  När du anger ett domännamn i webbläsaren omvandlas adressen till ett IP-nummer

 10. Rasmus T says:

  Internet används dagligen över hela världen och de har alla förmågan att kommunicera med varandra. Man kan likna internet med ett spindelnät !

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internet
  http://www.netifiera.se/
  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Internet

  Internet är ett nätverk skapat för att kommunicera mellan två stationer. Internet växer ständigt och idag finns det flera miljontals kommunikations linjer och detta gör internet så oerhört stort.

  Internet ägs inte av någon speciell utan man får betala för bandbredd, vissa betalar mindre och får då långsammare internet medans de som betalar mer får det snabbare. Reglerna på internet bestäms av ISOC.

  • Rasmus T says:

   Här förklarar dom hur DNS fungerar
   Kortfattat kan man säga att DNS är ett system för att förenkla adressering av datorer på IP-nätverk.


 11. blqqr says:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/DNS
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dom%C3%A4nnamn

  dääär beskriver dom lite om DNS
  När du anger ett domännamn i din webbläsare gör den om adressen till ett IP-nummer

  • blqqr says:

   jo för att få tag på domänamn få man gå inn på någon bra sida där man kan skaffa sådant som joker.com som vi nyss tittade på så söker man helt efter ett namn som man vill ha , det kan vara bra att göra ett specifikt namn så man verkligen får det man vill ha . com . org . net osv, sen så får man se vad det kostar, det brukar inte kosta så hemskt mycket.

   • blqqr says:

    och om man är snål som mattias kan man skaffa gratis domän också
    på dverse sidor /google.se gratis domännamn (tex wordpress)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s