Uppgift 3 på kablar: Lite begrepp

Förklara följande begrepp, hitta gärna länkar eller ännu hellre bilder som beskriver vad det är. Ge svaret som en kommentar till detta inlägg.

Begrepp: RG-58, auto-MDIX, T-koppling, BCN, terminering, repeater, Ethernet, UTP kabel, STP kabel, korsad kabel, Firewire, USB, HUB, kontakter: ST, SC och SMA

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Uppgift 3 på kablar: Lite begrepp

 1. tufte10a01 says:

  RG-58 (koaxialkabel).
  Lämpar sig om du behöver tillverka en egen kabel i valfri kortare längd för exempelvis wlan eller trådlösa nät.

  T-Koppling
  Dessa slangkopplingar är till för att skarva ihop 3st slangar med samma innerdiameter. T.ex. vid montering av en extern laddtrycksmätare kan man göra en avstickare på en befintlig vakuumslang med en T-koppling.

  UTP
  Är en förkortning av Unshielded Twisted Pair, oskärmad tvinnad parkabel, är idag den mest tillverkade kabeln. De fyra trådparen är oskärmade. Detta kan resultera i mer elektriska störningar än en STP- eller ScTP-kabel. Fördelarna med en UTP kabel är att den inte behöver jordas. Den är därför både billigare och enklare att hantera.

  USB
  Universal Serial Bus (USB) är en standard för en snabb seriell databuss.
  USB utvecklades under första halvan av 1990-talet gemensamt av de ledande leverantörerna inom telekom- och persondatorindustrin. Tillsammans med Firewire slog USB igenom mot slutet av 1990-talet som en mer flexibel ersättare för serie- och parallellportarna samt i viss mån även för SCSI.

  HUB
  http://thingsfinder.com/info/ethernet-hub/

  STP
  Är en förkortning av Shielded Twisted Pair. Vanligen avses en kabel med fyra par tvinnade koppartrådar varav varje par har en skärm runt sig för att motverka störningar, samt en yttre skärm runt hela gruppen för att förstärka skyddet. Nackdelen med STP-kabel är att den måste jordas och är dyr att tillverka, men den har bäst skydd mot elektriska störningar. Ett skäl att välja denna slags kabel, i stället för fiberoptisk kabel, är att den kan leverera strömförsörjning, så väl som datasignal, Power Over Ethernet. Vill man bara ha störningsokänslighet, så är den optiska fibern det vanligare alternativet.
  Det är viktigt att jordningen görs korrekt, annars ökar, snarare än minskar risken för att drabbas av störningar.

 2. Rasmus T says:

  RG-58 – En sorts koaxialkabel som är lämplig att använda om du ska göra en valfri kortare kabel som kan användas i wlan eller trådlösa nät.
  http://www.computercablestore.com/500ft_RG_58u_Coaxial_Cabl_PID58.aspx

  auto-MDIX – En korsad ethernet kabel som används för att koppla samman datorerna direkt.
  http://salestores.com/trendnettegs01.html

  T-koppling – Används till att koppla samman 3 kablar samtidigt.
  http://www.net2world.se/n%C3%A4tverk-%C3%B6vrigt/33/n%C3%A4tverkskontakt-utp-osk%C3%A4rmad-t-koppling-ho-ho-ho/35/79917

  BCN – En kontakt som används på koaxialkablar, har fördelen att den säkras genom ett bajonettlås.
  http://www.esr-shop.de/index.php?cPath=219_579

  Terminering – Exempel på ett ändmotstånd.
  http://www.axmarin.se/webshop/submenu/elektronik/kategori/garmin/submenugarmin/radarvhftillbehor/submenugarminovrigt/nmea-2000/produkt/nmea-2000-terminering-hane

  Repeater – En anordning som återutsänder en signal som annars inte hade nått fram tlll sin mottagare.
  http://www.slipperybrick.com/2007/06/sirius-echo-home-repeater/

 3. Simon Gustafsson says:

  STP: Är en förkortning av Shielded Twisted Pair. Vanligen avses en kabel med fyra par tvinnade koppartrådar varav varje par har en skärm runt sig för att motverka störningar, samt en yttre skärm runt hela gruppen för att förstärka skyddet. Nackdelen med STP-kabel är att den måste jordas och är dyr att tillverka, men den har bäst skydd mot elektriska störningar. Ett skäl att välja denna slags kabel, i stället för fiberoptisk kabel, är att den kan leverera strömförsörjning, så väl som datasignal, Power Over Ethernet. Vill man bara ha störningsokänslighet, så är den optiska fibern det vanligare alternativet.
  Det är viktigt att jordningen görs korrekt, annars ökar, snarare än minskar risken för att drabbas av störningar.

  RG-58 (koaxialkabel): Lämpar sig om du behöver tillverka en egen kabel i valfri kortare längd för exempelvis wlan eller trådlösa nät.

  HUB: A hub is used in a wired network to connect Ethernet cables from a number of devices together. The hub allows each device to talk to the others. Hubs aren’t used in networks with only wireless connections, since network devices such as routers and adapters communicate directly with one another.
  .
  T-Koppling: Dessa slangkopplingar är till för att skarva ihop 3st slangar med samma innerdiameter. T.ex. vid montering av en extern laddtrycksmätare kan man göra en avstickare på en befintlig vakuumslang med en T-koppling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s