Skriv en kommentar om olika slags teckenkodning

Försök att få med så många olika kodningssätt och vad som utmärker dem och vad de är bra för.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

21 Responses to Skriv en kommentar om olika slags teckenkodning

 1. te10ab00 says:

  Här beskrivs olika teckenoder. I första hand behöver ni beskriva ASCII, EBCDIC och UNICODE men leta upp fler. Berätta om vilka olika varianter det finns exempelvis UTF-8. UTF-16 osv. Berätta om att unicode klara alla möjliga språk (japanska, hindi, grekiska, …) stöds medan ASCII, EBCDIC bara kan användas för det vanliga alfabetet.

 2. tufte10a04 says:

  UNICODE
  UNICODE finns för alla språk.

  ASCII
  Unicode stöds av ASCII

  EBCDIC
  kan bara användas av det vanliga alfabetet

  UTF8(UTF16, UTF32)

  HEX,

  DASH,

  ISO8859

  fransk 7-bit
  RADIX50 Dec

  //Johan TE10a

  • te10ab00 says:

   Hexadecimalt är ett sätt att skriva tal (med en annan talbas 16) 1, 2, ….. A,B,C,D,E,F. Det används när man skriver teckenkoder men är ingen teckenkod.

   fransk 7-bit är en ganska underlig teckenkod som jag hoppas du slipper stöta på.

  • te10ab00 says:

   Unicode stöds av ASCII är en ganska underlig formulering som jag inte tycker är riktigt korrekt.

 3. tuftemattias says:

  Unicode – industristandard, kan använda sig utav alla skriftsystem, tänkt att ersätta gamla system

  EBCDIC – Extended Binary Coded Decimal Interchange Code, var standard för IBM:s i de första av IBM:s system, använder 8 bitar eller 256 tecken

  ASCII – American Standard Code for Information Interchange – 7 bitar eller 128 tecken, designades för USA pga det enligt dem räckte med engelska

 4. Joakim says:

  ASCII
  – Teckentolkning som används för att representera bokstäver och andra tecken i datorn.
  – 7-bitar som ger tecken för 128 olika tecken.
  – (Engelskt språk)
  – A-Z inte Å-Ö

  EBCDIC
  – 8-bitars som ger plats för 256 tecken
  – Ett antal olika teckenkodningar som introducerades av IBM
  – Anpassad efter olika länder (olika språk)
  – Internationella teckenstandarden heter numera Unicode

  UNICODE
  – Är en industristarndad som låter datorn hantera text skriven i världens alla skriftsystem
  – Mer en 100 000 skrivtecken
  – Använder sig av bland annat UTF-8 och UTF-16 som är metoder för att lagra tecken i datorn
  – Olika Språk

  ISO 8859-1
  – En serie av standarder för teckenkodning definerad av ISO
  – Kodar tecken ur Latinska alfabetet
  – Språk (Västeuropeiska språk)
  – 191 tecken
  – 8 bitars-värden

 5. Rasmus T says:

  UNICODE – Detta är en industristandard som låter datorer hantera text i alla världens skriftsystem. Det som gör UNICODE speciellt till skillnad från ASCII och EBCDIC är att det klarar av alla språk, ASCII och EBCDIC klarar bara av det vanliga alfabetet. Varje tecken i UNICODE tilldelas ett heltal, en s.k kodpunkt. Dessa punkter omvandlas (serialiseras) till en följd av oktetter som lagras i filer eller överförs mellan datorsystem. Dessa serialiseringar är de som används UTF-8, UTF-16BE, UTF-16LE, UTF-32BE och UTF-32LE.

  ASCII – American Standard Code for Information Interchange, är en teckenkodning som används för att representera bokstäver och andra tecken i datorer. Koden använder sju bitar vilket ger plats för 128 olika tecken.

  EBCDIC – Extended Binary Coded Decimal Interchange Code, ett antal olika teckenkodningar som introducerades av IBM 1964 i System/360 och som därefter blev standard teckenkodning i IBM:s AS/400 och stordatorsystem System/370, System/390 och zSeries 900. Här finns det 256 olika tecken och EBCDIC använder sig av 8 bitar. De flesta använder dock ASCII istället för EBCDIC.

 6. Tuftepontus says:

  EBCDIC
  EBCDIC är en förkortning för Extended Binary Coded Decimal Interchange Code, ett antal olika teckenkodningar som introducerades av IBM 1964 i System/360 och som därefter blev standard teckenkodning i IBM:s AS/400 och stordatorsystem System/370, System/390 och zSeries 900.
  EBCDIC använder 8 bitar vilket ger plats för 256 olika tecken. Det finns ett antal olika EBCDIC-versioner, anpassade efter olika länders speciella behov. Det finns även “multibyte” EBCDIC-kodningar för japanska, kinesiska och koreanska.

  Unicode
  Unicode är en industristandard som låter datorer hantera text skriven i världens alla skriftsystem. Unicode är utvecklad tillsammans med den internationella standarden Universal Character Set och publicerad på internet och i bokform. Unicode består av en repertoar med mer än 100 000 skrivtecken. Ett av de viktigare målen är att alla tecken i världens alla skriftsystem ska finnas med: bokstäver, siffror, skiljetecken, matematiska symboler, och så vidare. Unicode består även av ett antal metoder för att lagra tecknen i datorer, bland annat UTF-8 och UTF-16. Även en serie teckenegenskaper definieras, som exempelvis: huruvida ett tecken är en bokstav, siffra, skiljetecken, om en bokstav är en versal eller gemen, m.m. Unicode ger även en beskrivning hur normalisering ska gå till och i vilken ordning tecken ska visas när tecken ur höger-till-vänster-skriftsystem (till exempel arabiska) används. En separat Unicode-standard ger en grundläggande sorteringsordning, som sen kan anpassas till olika språk.

  ASCII
  ASCII eller American Standard Code for Information Interchange, är en teckenkodning som används för att representera bokstäver och andra tecken i datorer. Koden använder sju bitar vilket ger plats för 128 olika tecken. ASCII har samma tecken som referensversionen av ISO/IEC 646 plus 7-bitars styrkoderna i ISO/IEC 6429. ASCII designades för USA:s behov och räcker inte för något annat språk än engelska, eftersom några andra bokstäver än A-Z och a-z inte ingår. ASCII-standarden publicerades första gången 1963.

 7. Pontus Varnvik says:

  UNICODE – Unicode är en industristandard som låter datorer hantera text skriven i världens alla skriftsystem. Det som gör Unicode så speciellt i jämförelse med ASCII och EBCDIC är att det klarar av alla språk.
  ASCII – Är en teckenkodning som används för att representera bokstäver och andra tecken i datorer. Koden använder sju bitar vilket ger plats för 128 olika tecken
  EBCDIC – 8-bitars som ger plats för 256 tecken. Ett antal olika teckenkodningar som introducerades av IBM. Anpassad för olika länder (olika språk).

 8. Andreas says:

  ASCII Står för American Standard Code for Information Interchange. Det är en teckenkodning som används för att representera bokstäver och andra tecken i datorer. Koden använder 7 bitar. ASCII har även utgivits i 8 bitarsformat.

  Teckenkoder ASCII och EBCDIC är typiska teckenkoder även Unicode är teckenkoder dessa används även till HTML kodning

  EBCDIC
  EBCDIC är en förkortning för Extended Binary Coded Decimal Interchange Code EBCDIC använder 8 bitar vilket ger plats för 256 olika tecken. Det finns ett antal olika EBCDIC-versioner, anpassade efter olika länders speciella behov. Det finns även “multibyte” EBCDIC-kodningar för japanska, kinesiska och koreanska.
  De flesta datortillverkarna, utom IBM, använderASCII och dess varianter istället. Den internationella teckenstandarden numera heter Unicode. Det finns till och med en (dock icke-standard) kodningsform av Unicode som är kompatibel med EBCDIC

  Unicode är en industristandard som låter datorer hantera text skriven i världens alla skriftsystem. Unicode består av mer än 100 000 skrivtecken. Ett av de viktigare målen är att alla tecken i världens alla skriftsystem ska finnas med: bokstäver, siffror, skiljetecken, matematiska symboler, och så vidare. Unicode ger även en beskrivning hur normalisering ska gå till och i vilken ordning tecken ska visas när tecken ur höger-till-vänster-skriftsystem (till exempel arabiska) används. En separat Unicode-standard ger en grundläggande sorteringsordning, som sen kan anpassas till olika språk.

 9. Simon Gustafsson says:

  Alla skrev mest om Unicod, ASCII och EBCDIC. men nästan ingen skrev något om fransk 7-bi, ISO 8859-1, eller HEX eller DASH OSV

  P:S jag lämnade in mitt på en lapp!

  • Simon Gustafsson says:

   Jag missade jätte mycket om ISO 8859-1
   – En serie av standarder för teckenkodning definerad av ISO
   – Kodar tecken ur Latinska alfabetet
   – Språk (Västeuropeiska språk)
   – 191 tecken
   – 8 bitars-värden

   och annars så svarade jag på det mesta man jag hittade ingen information om HEX eller DASH.

 10. Andreas says:

  ISO 8859-1 En teckenserie av standarder för teckenkodning definerad av ISO.
  Denna teckenkodning stödjer västeuropeiska språk, bland annat engelska, tyska, holländska, svenska, norska, danska, isländska, spanska, portugisiska, italienska. Dessutom franska och finska. Koden har 191 tecken och är 8 bitar

 11. Joakim says:

  Windows-1252
  Är en teckenkodning för det latinska alfabetet. Kodningen har använts i Microsoft Windows för engelska och en del andra västeuropeiska språk.

  MacRoman
  Är en av de teckenkodningar som Apple definierat för Mac OS. Det finns ett flertal andra Mac-kodningar, till exempel MacJapanese, på samma sätt som Microsoft har definierat ett antal kodningar för Windows. Både Apple och Microsoft, tillsammans med många andra, övergår dock till att använda Unicode

  CCITT nr 2
  Är en teckenkodning som var en internationell standard CCITT står för (Comité Consultatif International Téléphonique et Télégraphique) för fjärrskrivare (telegrafi), och kan i princip ses som en föregångare till ASCII.

 12. tufte10a04 says:

  MacRoman(teckenkodning för APPLE, Mac OS. och CCITT .2

  //Johan TE10a

 13. tuftemattias says:

  MIK
  – kodning använt i Bulgarien med MS-DOS
  – den mest utbredda i Bulgarien

  ISCII
  – Indian Script Code for Information Interchange
  – teckenkodning för olika skriftsystem i Indien förutom de som baseras på arabiska
  – 8-bitars med plats för 256 tecken där de lägre 128 är ASCII och de övre 128 är specificerade för ISCII

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s