En liten inlämningsuppgift som intro i datorkommunikation

Ni ska göra en liten inlämningsuppgift som en kommentar till detta inlägg. Ifall ni vill vara anonyma så är det tillåtet men ni måste i så fall maila jan.lenander@kungalv.se med information om ert alias.

Uppgiften går ut på att tänka igenom vilken datorkommunikation som sker när ni

1. Hemma på ert lokala nätverk lägger upp ett dokument i Fronter

2. Här i skolan skickar ett mail (hotmail, gmail, …) till jan.lenander@kungalv.se

Börja med att tänka igenom vilka datorer och andra utrustningar som blir inblandade (routers, DNS-server etc. är positivt om ni får med). Tänk därefter till kring hur kommunikationen går med kablar, trådlöst etc. och länkar ni exempelvis till  IEEE 802.11 eller någon annan standard för hur kommunikationen ska fungerar är det ett stort plus. Avslutningsvis berättar du så mycket som möjligt om vilka protokoll (http, snmp, pop, tcp/ip) som används under kommunikationen.

Det är tänkt att du huvudsakligen ska använda dig av sådant du redan kan så blir det lite grand av ett diagnostiskt test för dig själv. Det är dock ett plus om du lägger till information du får tag på nätet eller på annat sätt.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to En liten inlämningsuppgift som intro i datorkommunikation

 1. Simon Gustafsson says:

  1. den går från datorn till min router sen till mitt modem sen med fiber till mitt nätverk deras modem och sen till deras router och sen via olika routrar till fronters nätverk.

  2. datan skickas till skolans router sen till skolans modem och sen till skolans operatör sen vidare till jans operatör till hans modem sen router sen till hans mail.

 2. Joakim says:

  Om man skall lägga upp ett dokument/fil på fronter sänds detta först från datorn till routern antingen trådlöst eller via fiber (kabel) sedan vidare till ett modem. Efter detta kommer det sedan att lämna huset och transporteras en ganska lång väg med hjälp av en kabel (bland annat fiberkabel). när denna data som skickades når sin destination packas den upp av ett annat modem. sedan kan den gå igenom många olika routerar innan den når destinationen Http:// fronter.com

  Om man skickar ett mail går detta via routern och brandväggen sedan via ett modem och sedan skickas den med hjälp av SNMP (som då skickar mailet) detta går då via en fiber och slutligen tas den upp av ett modem som sedan går igenom en Pop som hämtar mailet och vi kan läsa det.

 3. Rasmus T says:

  Om jag ska lägga upp ett dokument hemifrån till fronters databas börjar allt vid min dator. Dokumentet går via nätverkskabeln till vår router som sedan kopplar vidare det till modemet som skickar iväg dokumentet till fronter. Hos oss skickas det via telejacket och når sedan ett modem som packar upp dokumentet och skickar vidare det till fronters routrar. Sen är det klart och jag kan se mitt dokument på fronter.

  Om jag istället ska skicka ett mail går det på samma sätt via min nätverkskabel till routern och sedan till modemet som skickar vidare mailet via telejacket. För att skicka ett mail används protokollet SNMP som hjälper till vid processen. Mailet går via telejacket och sedan till ett modem som packar upp mailet, här används oftast det vanligaste kommunikationsprotokollet POP3 som packar upp mailet och sedan kan vi läsa mailet.

 4. Pontus Varnvik says:

  Om jag ska lägga upp en fil hemifrån till fronters databas startar allt från min dator. Filen sänds (SNMP) via nätverkskabeln till min router som skickar vidare filen till mitt modem. Efter de skickas den vidare med fiber till Fronters modem som fortsätter till olika routrar tills den slutligen kommer till Http:// fronter.com.

 5. Filip Doversten says:

  1. Min dator –> Min router –> Mitt Modem (packar ihop) –> Min operatörs modem (packar upp)
  –> Min operatörs routrar (för att led vidare till andra routrar) –> mellan ett hav av routrar till fronters routrar –> fronters modem –> Någon slags dator eller nas hos fronter som lagrar dokumentet för en själv eller någon annan som har tillgång till dokumentet att läsa det/ladda ner det.

  2. Min dator –> min router –> mitt modem (packar ihop) –> min operatörs modem (packar upp) –> min operatörs routrar –> till jans operatörs routrar –> jans operatörs modem (packar ihop) –> jans routrar –> till jans dator där han kan läsa mailet från webläsaren

 6. Andreas says:

  När jag lägger upp en fil på fronter från min dator så skickas filen från min dator till min gateway vidare via modemet som komprimerar filen sedan skickar vidare filen till telias (i detta fallet)modem som sedan packar upp min fil och skickare videre den till fronters server.

  När jag skickar ett mail så sker det på ungefär ssamma sätt: från min dator så skickas mailet från min dator till min gateway vidare via modemet, från min dator så skickas filen från min dator till min gateway vidare via modemet protokollet SNMP används för att komprimera mailet. sedan skickas det vidare till telias modem där Protokollet POP3 packar upp det o skickar de vidare till användarens dator.

 7. tufte10a04 says:

  1. Från min dator transporteras mitt dokument till min router, routern packar ihop dokumentet och skickar det till min operatörs modem där den packar upp den. därifrån skickas den till ett antal till routrar innan den når fronters modem. Nu kan den läggas in på hemsida. Vartfrån jag kan ladda ner/ läsa det

  2. Jag skickar mitt E-mail från min dator, mailet går till routern/modem(packar ihop), skickas sedan till min operatörs modem där den packas upp igen. Från operatöresens router/modem skickas mailet till Jan.L router, routern skickar mailet till modemet(packas ihop och skickas sen tillbaka till jans router och sen in till hans dator där han kan läsa mailet i hans webmail.

 8. tuftemattias says:

  1. Mitt dokment går från min dator till min router där det jag gjort packas ihop, vidare till en router på ett närliggande kontor, till telias modem som då kan packa, till telias routrar som packar ihop igen upp och vidare till fronter.

  2. Mitt mail går från min dator till min router, packas där ihop och skickas vidare till en router på ett närliggande kontor, skickas till telias modem där det packas upp, skickas sedan till telias routrar som packar ihop igen, sedan vidare till Jans router och till slut till Jans dator.

 9. Om jag skickar ett mail går detta via routern och ev brandväggen sedan via ett modem och sedan skickas den med hjälp av SNMP detta går då via en fiber och slutligen tas den upp av ett modem som sedan går igenom en Pop som hämtar mailet och vi kan läsa det.
  —-
  jag skall lägga upp ett dokument eller en fil på fronter skickas detta först från datorn till routern antingen trådlöst eller kabel sedan vidare till vårat modem. Efter detta kommer det sedan att lämna huset och transporteras en ganska lång väg med hjälp av en kabel (bland annat fiberkabel). när denna data som skickades når sin destination packas den upp av ett annat modem. sedan kan den gå igenom många olika routerar innan den når destinationen Http:// fronter.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s